Er was een tijd dat ik Fanø in Denemarken regelmatig zou bezoeken, een klein eilandje met een Scandinavische rust. Ik twijfel dat dit op veel andere plaatsen in Europa kan worden gevolgd. Dit is niet het soort bestemming waar je naar toe wilt als je van veel activiteiten houdt, maar als je op zoek bent naar een rustig toevluchtsoord dat goedkoop is om naar toe te reizen en op een steenworp afstand van overal in West-Europa, vindt geen slaperige of schonere plek om te ontspannen dan Fanø!

Er is een gezegde in Denemarken onder de lokale bevolking dat je nooit meer dan 20 minuten verwijderd bent van de zee, maar als je op een klein eiland bent dat slechts 9,9 mijl lang en 3,1 mijl breed is, is dat drastisch anders! Het eiland is zo vredig dat je vanaf de top van de hoogste heuvel geluiden van het vasteland kunt horen, vooral in de winter wanneer het geluid beter over de sneeuw gaat (en ijsbergen, wat overigens helemaal cool is om te zien!). Zorg ervoor dat je een lot van lagen meeneemt als je van plan bent om tijdens de winter te bezoeken, maar de Deense winters zijn nog wat extra koud.

Fanø vertrouwt vooral op zijn toerisme en zijn stranden zijn populair voor vliegeren, surfen en buggy’s vanwege de sterke wind die uit de Noordzee komt. Ze organiseren een jaarlijks vliegfestival waar ervaren vliegervliegers de hemel vullen met al hun rare en prachtige vliegerontwerpen.

Het is ook een heel groen eiland, het is extreem zeldzaam om auto’s te zien en er is maar een heel klein busje. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om met de fiets rond te reizen, dat is prachtig om te zien! Je zult waarschijnlijk een hele week gaan voordat je ook maar een nestje ziet. De lokale bevolking en toeristen die op bezoek zijn, hebben veel respect voor hun kleine eiland, en ik denk dat veel plaatsen hiervan kunnen leren.

Er is niets beter dan ‘s morgens wakker worden, een vers gebakken authentiek Deens gebakje krijgen voor het ontbijt, de oven warm maken en het in de sneeuw eten met het gezelschap van een wild hert in de winter, of een wandeling over een leeg strand of door de overvloedige heide en kleine dennenbomen in de warmere seizoenen, het hele jaar door alleen het horen van de stilte van de natuur, maar nog steeds met de troost van de beschaving nog steeds bij de hand.

Als u op zoek bent naar iets meer urban tijdens uw bezoek aan het eiland, ligt het stadje Esbjerg aan de andere kant van de kust en op slechts een korte tocht met de veerboot. Esbjerg is de op één na grootste zeehaven van Denemarken en ook een mooie bestemming om kunst, eten of winkelen te bezichtigen!

Foto credits:
Booking.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.